Wie ben ik


Maaike Kuyk Gedragstherapeut voor honden gaat per 01-04-2017 verder als Hond & Mens.

www.hondmens.nl


148

© Ferry Kuyk

Mijn naam is Maaike Kuyk. Ik ben Kynologisch Instructeur en Gedragstherapeut voor honden.

In 2003 ben ik in de ‘hondenwereld’ terecht gekomen als vrijwilliger bij dierenasiel Crailo in Hilversum. Het wandelen met en trainen van de asielhonden vond ik zo leuk, dat ik al snel elk vrij uurtje bij het asiel te vinden was. Een deel van de honden die bij het asiel binnenkomen, is niet goed opgevoed of heeft gedragsproblemen. Bij het werken met deze honden, merkte ik dat ongewenst gedrag met een positieve training vaak goed aangepakt kan worden. Wel werd ik me steeds meer bewust, dat het beter is om ongewenst gedrag te voorkomen, dan om het achteraf aan te pakken. Daarom ben ik Kynologisch Instructeur geworden. Als Instructeur begeleid ik eigenaren bij de opvoeding van hun hond.

Één van de asielhonden waar ik destijds mee werkte, Zelda, heb ik uiteindelijk meegenomen naar huis. Zelda is een kruising tussen een Rhodesian Ridgeback en een Stafford. Ze is lief, aanhankelijk en dol op actie!

De husky Tjakkar is begin 2013 bij ons komen wonen. Hij had het bij zijn oude eigenaren heel goed. Toch bleek door een logeerpartij bij Zelda en mij, dat hij het bij ons nog meer naar zijn zin heeft. Tjakkar is een lekker actief gezelschapsdier met een heerlijk stabiel karakter.

Zelda en Tjakkar zijn dol op elkaar en genieten enorm van elkaars gezelschap. Één van onze grote hobbies is het lopen van lange-afstandwandelroutes, zoals bijvoorbeeld het Pieterpad. Verder doen we graag aan speuren, zoekspelletjes en jachttraining.

Zelda heeft voordat ik haar kreeg een aantal traumatische ervaringen opgelopen, onder andere met honden. Doordat ze bang was voor honden, blafte ze naar elke hond die we buiten tegenkwamen. Gedragstherapeut voor honden Marian de Lange heeft Zelda en mij geholpen, dit gedrag te veranderen. Zelda leerde haar lichaamstaal en kalmerende signalen te gebruiken in het contact met andere honden, in plaats van te blaffen. Bovendien leerde ik, hoe ik Zelda hierin het beste kon begeleiden. De gedragstherapie bij Marian heeft Zelda en mij enorm geholpen. Zelda kijkt bij het kennismaken met nieuwe honden eerst wel even de kat uit de boom, maar daarna geniet ze dan ook met volle teugen van het hondse gezelschap. En natuurlijk is het voor mij ook genieten, om haar zo te zien!

De hulp van Marian en mijn ervaringen met de asielhonden waren voor mij aanleiding om zelf ook Gedragstherapeut voor honden te worden. Ik hoop met mijn werk bij te dragen aan het geluk van honden en hun eigenaren.

Klik hier voor mijn CV.