Speuren


Maaike Kuyk Gedragstherapeut voor honden gaat per 01-04-2017 verder als Hond & Mens.

www.hondmens.nl


Actief bezig zijn met uw hond? Samen buiten aan het werk? Speuren is voor elke hond een heerlijke uitdaging! Het is geschikt voor honden van alle rassen en kruisingen.

Honden vinden het geweldig om hun neus te gebruiken, het geeft ze enorme voldoening. Voor actieve honden is speuren een hele leuke manier om aan het werk te zijn. Het kost de hond veel energie, doordat ze bij het speuren hun neus gebruiken en veel nadenken over wat ze aan het doen zijn. Voor honden die onzeker of angstig zijn, is speuren een goede manier om meer zelfvertrouwen op te bouwen; elke speuropdracht eindigt namelijk in een succes-ervaring, het vinden van datgene wat gezocht werd. Bovendien ontspant het lichaam van de hond, door veel te snuffelen. Dit maakt speuren ook uitermate geschikt voor honden die last hebben van stress.

In de lessen leren we de hond om een spoor te volgen van een specifieke geur. Spannend aspect hierbij is, dat de hond het werk moet doen. De baas leert de signalen die de hond laat zien te begrijpen, en om de hond niet te sturen in dit werk. Ook komt er allerlei ander neuswerk aan bod. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het zoeken van “vermiste” mensen, het sorteren van objecten naar geur en hondenpuzzels à la Nina Ottosson.

Speuren 1, 2, 3 en 4 zijn opeenvolgende cursussen. De moeilijkheidsgraad van de speuropdrachten wordt steeds hoger. Ook komen er bij Speuren 2, 3 en 4 nieuwe onderdelen bij.

De lessen worden buiten gegeven, op verschillende locaties in de omgeving. Hierbij wordt onder andere rekening gehouden met de woonplaatsen van de deelnemers. Door op verschillende plekken te speuren, leert de hond zich nog beter op het werk te concentreren, ongeacht de omgeving.

Startdata:

Speuren 1:

  • woensdag 26 april, 10:00 – 11:00 uur

Speuren 2:

  • woensdag 25 januari, 10:00 – 11:30 uur (volgeboekt)

Speuren 3:

  • data volgen

Speuren 4:

  • woensdag 15 februari, 10:00 – 12:00 uur (volgeboekt)
cursus speuren 012

© Ferry Kuyk